19/10/17
Bone broth – opskrifter, råvarer, tips
Styrk energien i dine nyrer med Bone broth
Hvis du er helt ny i bone broth kan det være en fordel at starte med den nemme broth af høne/kylling. Den smager godt, uden at have en for stærk smag, og kan nærmest drikkes som te.
Råvarer :
Det er yderst vigtigt at dine råvarer (især knoglerne) er af allerbedste kvalitet, dvs. økologiske eller som minimum fra dyr der, har gået på græs og hvor du kender landmanden og ved hvordan han forholder sig til sprøjtemidler, fodring, dyrevelfærd etc.
Det kan være svært at få diverse knogler (i god øko kvalitet) i normal dagligvarehandel, dog kan de fleste slagtermestre i de større supermarkeder sagtens tage dem hjem til dig, det er bare at spørge efter det.
Der er nogle få økologiske slagtere i København, f.eks. Slagteren på Kultorvet og Gourmandiet på Østerbro.
Hvis du kender en landmand eller handler hos nogle af de økologiske gårde/gårdbutikker rundt omkring i landet så spørg efter hønsefødder, led og knogler.
Kødbilen.dk leverer øko knogler og det i hele landet. Ellers kan du købe det hos Krogagergard.dk, gaardmester.dk
Og nu til opskrifterne 🙂
Den nemme bone broth af høne/kylling
Tilberedningstid: 10 minutter. Bage- og kogetid: ca. 12-24 timer.
1 økologisk kylling
½ spsk sorte peberkorn
2 spsk æblecidereddike
½ kilo blandede grøntsager, f.eks en blanding af gulerødder, squash, broccolistængler, diverse rodfrugter og bladselleri eller fennikel.
2 store løg
2 tsk salt, gerne himalayasalt
Evt. krydderurtedusk, f.eks frisk rosmarin, timian, persille.
Kom kyllingen i en stor gryde sammen med peberkorn og eddike. Rens, Skrub og/eller skræl grøntsagerne og skær dem i mindre stykker. Kom også dem i gryden sammen med saltet og dæk med koldt vand så det står ca. 3 cm over kyllingen. Kog det op og lad det småsimre for meget lav varme i 12-24 timer. Fjern både skum og fedt undervejs, da det ellers kan give en grim bismag. Det gøres nemmest med en stor hulske.
Efter 1-2 timer tages kyllingen op og så meget kød som muligt pilles fra. Det smager skønt i alt fra salat til suppe eller gryderetter. Kom skroget tilbage i gryden og kog videre. Har du en meget sart fordøjelse, kan du i starten koge den 2-3 timer i alt og så gradvist øge kogetiden op til 12-24 timer, de næste gange du laver din broth.
Si nu suppen, og kassér skrog og grøntsager. Der er så mange småben i denne broth, så det er ofte alt for meget bøvl at pille dem fra grøntsagerne. Lad den afkøle helt, før du sætter den i køleskabet. Lad den stå der natten over og fjern derefter al fedtet, der har samlet sig på toppen. Den holder sig fint 5-7 dage på køl og 1 år i fryseren og kan bruges til at stege i.
Nu har du en broth, som du kan drikke som boullion lige som den er, men du kan også bruge den til en lækker grøntsagssuppe. Så skal du bare skrælle og hakke de grøntsager du ønsker og putte dem i den sidste halve time af kogetiden.
Hvis du vil gøre det endnu mere lækkert, kan du tilberede grøntsagsfyldet på følgende måde:
Rens, skrub og/eller skræl grøntsagerne, skær dem i mindre stykker, vend dem med olie, og bred dem ud på en bradepande. Sæt ovnen til 175°C og bag grøntsagerne i ca. en times tid, til de er godt karamelliserede og brunede, men ikke brændte.
Tilsæt dem til den varme suppe.
God fornøjelse
Tips — Broth shots, drikke og hurtige supper
Du kan drikke din broth som den er, men du kan også tilsætte diverse smage alt efter hvad du har lyst til. Prøv fx at tilsætte :
Tamari
Fintrevet ingefær eller ingefær skåret i tynde skiver
Fintrevet gurkemeje
Miso
Finthakkede krydderurter
Fintrevet citronskal
Hjemmelavet pesto
Tahin
Udover at tilsætte lidt smag som ovenfor nævnt, så tilsæt fx en eller flere af følgende grøntsager – eller hæld kogende broth over dem:
Finthakkede tomater
Blomkål eller broccoli i bittesmå buketter
Fintsnittet forårsløg
Champignon i tynde skiver
Grønne bønner skåret i små stykker – disse skal lige koges med 2 minutter
Fintsnittet rosenkål eller anden kål
Frosne grønne ærter
Gulerødder og rodfrugter i små tern
Hakket spinat
Opskrifterne er skabt af Anna Iben Hollensberg, Sandra Pugliese og Charlotte Gylling Mortensen og deles her med deres tilladelse.
25/02/15
Hvad gør vi når en person i vores samfund har begået en fejl?
Vi straffer, hader, udstøder og latterliggør.
Vi siger, retfærdigheden ske fyldest, og som kulturkristne har vi stadig en indre retfærdighedssans, der siger øje for øje og tand for tand.
Vi tror på at dømme, vi tror på at fængsle og på at straffe.
Sjovt nok fortsætter vi med den praksis, selvom det vist er klart for enhver, at det virker stik modsat og har du først været straffet én gang, stiger risikoen for at du bliver det igen.
Denne afrikanske stamme, behandler syndere på en anden måde.
Når et medlem af stammen har gjort uret, bliver hun sat ind i midten af landsbyen og hele stammen samler sig rundt omkring hende, og fortæller alle de gode ting hun har gjort.
Stammen tror på, at hver person grundlæggende vil det gode, men at vi mennesker nogle gange begår fejl og at fejl er et råb om hjælp. De står sammen i fællesskabet, for at genskabe forbindelsen til hendes egen gode natur.
Kun med omsorg og accept tør vi slippe vores frygt
Fra starten af vores liv, ønsker vi alle det samme. At være en del af vores ”flok”. Uden flokken kan vi ikke overleve, det siger vores urinstinkt. Et menneskebarn kan ikke overleve ved egen hjælp.
Vi kommer åbne og naive i ordets bedste forstand, ind i denne verden og vi oplever alle at blive svigtet. Sultfornemmelse, oplevelse af kulde, hede eller smerte er noget vi alle som babyer bliver mødt med uden at forstå det. Det skaber frygt.
Senere kommer vi glædesstrålende hjem til mor med en tegning og hun skælder os ud over vi har fået maling på tøjet. Skuffelse. Vi får en lillesøster og bliver rasende jaloux og bange for det nye, og bliver vi skældt ud og får at vide vi skal være søde. Hverdagens små traumer.
Resultatet bliver, at vi tilpasser os, så vi kan overleve og undgå udstødelse.
Vi lærer at undertrykke de dele af os, som vi mærker ikke er acceptable. Og vi er lærenemme, så lærenemme, at vi er i stand til helt at glemme vores oprindelige følelser, som spontan glæde, jalousi, vrede, sorg, kreativitet og spiritualitet, afhængigt af hvad der er tilladt i den enkelte familie.
Det kan godt være de uønskede egenskaber er gemt, men de er ikke glemt. De lever bare i skyggen og der vokser de sig store og stærke. Vi vil ikke have noget med dem at gøre og ligesom vi gør med personer, der opfører sig forkert, undertrykker vi dem, udstøder dem, håner dem og straffer dem og går ubevidst rundt i en evig angst for, at de skal dukke op til overfladen igen. Bange for at blive afslørede. For at nogen skal opleve hvor dumme vi i virkeligheden er, hvor grådige, hvor egoistiske, hvor misundelige, hvor vrede, hvor iderige eller hvor glade.
Men pludselig en dag, midt i supermarkedskøen, hvor vi bliver sprunget over, i trafikken, på jobbet, når nogen trykker på de rigtige tangenter, så springer de frem og vi viser vores allermørkeste sider for verden. Bagefter kommer skammen.
Hvis vi nu, i stedet for at dømme vores indre banditter, giver dem omsorg, forståelse, kærlighed, tager dem frem i lyset og aer dem, puster på deres sår og siger du er elsket, ja så ligger de sig til at sove, trygge, rolige og mætte, velvidende at de ok, lige som de er.
Slutter vi fred med vores skyggesider, ja, så er vi måske næste gang ikke helt
lige så hurtige til at springe ud med en dom over alle de andre banditter, vi er omgivet af.
Fred være med det hele.