Bone broth – opskrifter, råvarer, tips

Styrk energien i dine nyrer med Bone broth

Hvis du er helt ny i bone broth kan det være en fordel at starte med den nemme broth af høne/kylling. Den smager godt, uden at have en for stærk smag, og kan nærmest drikkes som te.

Råvarer :

Det er yderst vigtigt at dine råvarer (især knoglerne) er af allerbedste kvalitet, dvs. økologiske eller som minimum fra dyr der, har gået på græs og hvor du kender landmanden og ved hvordan han forholder sig til sprøjtemidler, fodring, dyrevelfærd etc.

Det kan være svært at få diverse knogler (i god øko kvalitet) i normal dagligvarehandel, dog kan de fleste slagtermestre i de større supermarkeder sagtens tage dem hjem til dig, det er bare at spørge efter det.

Der er nogle få økologiske slagtere i København, f.eks. Slagteren på Kultorvet og Gourmandiet på Østerbro.

Hvis du kender en landmand eller handler hos nogle af de økologiske gårde/gårdbutikker rundt omkring i landet så spørg efter hønsefødder, led og knogler.

Kødbilen.dk leverer øko knogler og det i hele landet. Ellers kan du købe det hos Krogagergard.dk, gaardmester.dk

Og nu til opskrifterne 🙂 

Den nemme bone broth af høne/kylling

Tilberedningstid: 10 minutter. Bage- og kogetid: ca. 12-24 timer.

1 økologisk kylling

½ spsk sorte peberkorn

2 spsk æblecidereddike

½ kilo blandede grøntsager, f.eks en blanding af gulerødder, squash, broccolistængler, diverse rodfrugter og bladselleri eller fennikel.

2 store løg

2 tsk salt, gerne himalayasalt

Evt. krydderurtedusk, f.eks frisk rosmarin, timian, persille.

Kom kyllingen i en stor gryde sammen med peberkorn og eddike. Rens, Skrub og/eller skræl grøntsagerne og skær dem i mindre stykker. Kom også dem i gryden sammen med saltet og dæk med koldt vand så det står ca. 3 cm over kyllingen. Kog det op og lad det småsimre for meget lav varme i 12-24 timer. Fjern både skum og fedt undervejs, da det ellers kan give en grim bismag. Det gøres nemmest med en stor hulske.

Efter 1-2 timer tages kyllingen op og så meget kød som muligt pilles fra. Det smager skønt i alt fra salat til suppe eller gryderetter. Kom skroget tilbage i gryden og kog videre. Har du en meget sart fordøjelse, kan du i starten koge den 2-3 timer i alt og så gradvist øge kogetiden op til 12-24 timer, de næste gange du laver din broth.

Si nu suppen, og kassér skrog og grøntsager. Der er så mange småben i denne broth, så det er ofte alt for meget bøvl at pille dem fra grøntsagerne. Lad den afkøle helt, før du sætter den i køleskabet. Lad den stå der natten over og fjern derefter al fedtet, der har samlet sig på toppen. Den holder sig fint 5-7 dage på køl og 1 år i fryseren og kan bruges til at stege i.

Nu har du en broth, som du kan drikke som boullion lige som den er, men du kan også bruge den til en lækker grøntsagssuppe. Så skal du bare skrælle og hakke de grøntsager du ønsker og putte dem i den sidste halve time af kogetiden.

Hvis du vil gøre det endnu mere lækkert, kan du tilberede grøntsagsfyldet på følgende måde:

Rens, skrub og/eller skræl grøntsagerne, skær dem i mindre stykker, vend dem med olie, og bred dem ud på en bradepande. Sæt ovnen til 175°C og bag grøntsagerne i ca. en times tid, til de er godt karamelliserede og brunede, men ikke brændte.

Tilsæt dem til den varme suppe.

God fornøjelse

Tips — Broth shots, drikke og hurtige supper

Du kan drikke din broth som den er, men du kan også tilsætte diverse smage alt efter hvad du har lyst til. Prøv fx at tilsætte :

Tamari

Fintrevet ingefær eller ingefær skåret i tynde skiver

Fintrevet gurkemeje

Miso

Finthakkede krydderurter

Fintrevet citronskal

Hjemmelavet pesto

Tahin

Udover at tilsætte lidt smag som ovenfor nævnt, så tilsæt fx en eller flere af følgende grøntsager – eller hæld kogende broth over dem:

Finthakkede tomater

Blomkål eller broccoli i bittesmå buketter

Fintsnittet forårsløg

Champignon i tynde skiver

Grønne bønner skåret i små stykker – disse skal lige koges med 2 minutter

Fintsnittet rosenkål eller anden kål

Frosne grønne ærter

Gulerødder og rodfrugter i små tern

Hakket spinat

 

Opskrifterne er skabt af Anna Iben Hollensberg, Sandra Pugliese og Charlotte Gylling Mortensen og deles her med deres tilladelse.