Er du ramt af stress eller tror du du er tæt på?

Så gør som Michelangelo gjorde med statuen af David.

Hvad han gjorde, får du svaret på her. Og nej, det er ikke mere information du har brug for, for du ved allerede alt for meget.

Trods en helt enorm mængde forskning i, hvad vi skal gøre for at undgå stress, er der nemlig flere og flere der får hæftet diagnosen “stress og depression” på sig. 

Stress-og-depression 

Stressogdepression

VI hører det så tit, at det næsten er blevet et selvstændigt ord i sproget. 

Hvad er det, der er galt, siden vi åbenbart ikke kan finde ud af at følge de simple retningslinier for et sundt liv?

En af årsagerne er, at vi er kollektivt ramt af informations forstoppelse. Vi VED godt ved, hvad vi skal gøre for at undgå stress, men jo mere viden vi har, des mere bebrejder vi os selv, at vi ikke kan tage os sammen til at gøre det rigtige.

“Når jeg nu godt ved, at jeg skal spise masser af grøntsager og gode olier, dyrke let motion, få en god nattesøvn, sætte sunde grænser for chefen og hvile mere i mig selv, hvorfor gør jeg det så ikke?”

Selvbebrejdelse er som gift for nervesystemet, som bare bliver endnu mere stresset af det.

Og for at det ikke skal være løgn, så ved vi også, at i stressede perioder, er det tæt på umuligt at løse vores daglige udfordringer. En virkelig dårlig cirkel!

At have faktuel viden, er langt fra nok til at få os til at ændre de vaner vi har. 

Måske tror du, at du er dine tanker, at du er styret af din hjerne. Men det er mere kompliceret end det. Du er nemlig i langt højere grad, styret af din underbevidsthed.

Alle de indtryk du fik gennem din opvækst fra dine forældre, kammerater i skolen, evt. chokerende oplevelser, men også de små tilsyneladende uskyldige dagligdags begivenheder, som vi alle oplever, har lagret sig, har formet din personlighed og er årsag til at du opfører dig som du gør i dag. Netop det er afgørende for, hvordan du reagerer på press og forhindringer og derfor bestemmer det også om du er en af dem der går “ned-med-stress-og-depression.

Det overraskende og dejlige er, at hvor man før troede, at det var så bare de livsbetingelser vi hver især måtte leve med, ved vi i dag at det er meget langt fra sandheden. 

 

Og nu til Michelangelo og David … og dig.

  

“I saw an angel in the marble and I carved until I set him free”.

 

Kunstneren Michelangelo skabte et af verdens største mesterværker ud af en skrøbelig marmorblok, der havde så mange fejl i strukturen, at to af tidens andre anerkendte kunstnere havde afvist at arbejde med den, før opgaven blev givet videre til ham. På spørgsmålet hvordan det dog lykkedes ham, at skabe så smuk og stor en skulptur ud af en dårlig marmorblok, svarede han:

“Jeg så en engel inde i stenen og jeg huggede indtil jeg satte ham fri”

Hvad har det så med dig at gøre, spørger du måske?

Jo, Michelangelo’s tilgang til arbejdet med kunst, er et smukt billede på det vi selv kan gøre, når vores skrøbelige ego spiller op og ikke vil som vi vil.

De overflødige selvbebrejdelser, usikkerheden, bekymringerne, misforståelserne.

Det er altsammen falske overbevisninger om dig selv, som du har samlet op igennem barndom og ungdom og som blidt, kærligt og med stor respekt må hugges af, så den mægtige, skønne, levende, fantasifulde, modige sjæl du i virkeligheden er, kan komme ud i det fri og begejstre verden.

Det er det vi gør på rejsen til Kreta, som du kan læse om lige her.

 Er du ikke parat til at springe ud i en hel uges retreat, afholder jeg også denne kærlige workshop.

En anden mulighed, er at gå i privat terapi. Du kan booke din første session, hvor du udover samtale også får akupunktur, som hjælper med at integrere den følelsesmæssige transformation her. 

Jeg vil nyde at hjælpe dig på vej – til at finde kunstneren i dig, så du kan sætte din indre engel fri.

Annette Løwe