Overfølsomhedsreaktioner og intolerance

Flere og flere både voksne og børn oplever, at immunforsvaret overreagerer på almindeligt forkommende og ufarlige stoffer i omgivelserne. Det kan være fødevarer, pollen, husdyr, metaller, tilsætningsstoffer og støvmider. Symptomerne spænder vidt, fra akutte symptomer som rindende næse, kløende øjne og gane, stoppet næse og vejrtrækningsproblemer til de lidt langsommere reaktioner som mavesmerter, oppustethed, forstoppelse/diarre og de sene reaktioner (flere dage efter kontakten med stoffet) som bl.a. hududslet, ledsmerter og hovedpine.

Der forskes til stadighed i årsagerne til dette. Længe var den fremherskende teori, at den stigende luftforurening var den største synder, men dette menes nu tilbagevist. Til gengæld hælder man i den naturvidenskabelige verden nu til, at vi lever for hygiejnisk.

Set ud fra det helhedssyn jeg arbejder med som akupunktør, er det indlysende, at vi ikke finder svaret indenfor et enkelt område. Man må tage i betragtning, at vi de sidste 50 år har forandret vores verden mere end nogensinde før i historien.  Det er klart, at syntetiske stoffer i cremer, tøj og plastik, sprøjtede fødevarer og tilsætningsstoffer i maden, stillesiddende ophold foran computer og fjernsyn i stedet for bevægelse i frisk luft osv., alt sammen er medvirkende til at skubbe til vores naturlige fysiske balance. Men også den enorme mængde af informationer og afledninger, vi hvert eneste øjeblik af vores dag modtager fra radio og tv, musik, mobiltelefonen og computeren, står i stor kontrast til, hvordan vi levede for nogle årtier siden, hvor allergi var nærmest ikke-forekommende. Samtidig stiller vi stadig større krav til os selv om perfektion inden for alle områder. Dette bevirker, at vi konstant er i en mental tilstand af parathed, som vi ellers kun skal være i i yderste nødstilfælde, f.eks. når vi er i fare. Dette kan sammenlignes med en tilstand af stress, hvor immunsystemet opfatter ting i omgivelserne som farlige, uden de egentlig er det, og derfor reagerer fjendligt på ellers relativt uskadelige påvirkninger.

Og hvordan kan akupunkturen så hjælpe?

Jo, akupunktur kan hjælpe, ved at skabe en bedre balance i din krop, så stressreaktionen udebliver. Ud over at dine symptomer mindskes eller helt forsvinder, vil du opleve en større mental og fysisk ro efter behandlingen. Oftest vil jeg anbefale urtemedicin og evt. kostændring sammen med akupunkturen for et mere effektivt og langtidsholdbart resultat. Man ved, at 70% af vores immunforsvar sidder i mave/tarm systemet og det er derfor yderst vigtigt at der er balance her, hvis man vil slippe af med sin allergi i det lange løb.

Skal jeg hjælpe dig med din allergi eller høfeber?